Bahan A
- 3 biji kuning telur gred A
- 20g gula kastor/gula halus
- 35g minyak jagung
- 60ml susu segar
- 1 sudu kecil esen vanila
- 15g tepung jagung/tepung kastad *
- 55g tepung gandum * (hana half half gandum & SRF)
- secubit garam*
Bahan B
- 3 biji putih telur gred A
- 30g gula kastor
- 1/2 sudu kecil cream of tartar - optional
Bahan C (Krim Kastad by honey)
- 1 sudu besar tepung gandum
- 1 sudu besar tepung kastad
- 4 sudu besar gula
- 200ml susu segar
- 1 biji telur (L size)
- 1 sudu besar mentega
- Panaskan oven suhu 170. Ayak bahan yang bertanda * dan ketepikan.
- Dalam mangkuk, satukan kuning telur dan gula kastor/gula halus dan pukul sehingga berkrim.
- Masukkan esen vanila, susu segar dan minyak jagung. Kacau sebati. Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit sambil gaul mesra dan tidak berbiji-biji. Ketepikan.
- Pukul bahan B hingga bertanduk @ meringue ( terbalikkan tak jatuh ). Ambil 1/3 adunan putih telur dan kaup balikkan dengan adunan kuning telur. Kemudian masukkan baki dan kaup balik rata.
- Masukkan ke dalam cup 3/4 penuh. Bakar selama 20minit atau sehingga masak.
- Bila dah sejuk paipkan ke dalam cupcakes menggunakan nozel, taburkan gula icing dan siap dihidang.
No comments:
Post a Comment